Nyhedsarkiv

Økonomi

Danmark i EU-toppen som skatteplaget land

Mens danskerne må finde sig i nye skatter, går udviklingen i Sverige den anden vej. Skattetrykket stiger i Danmark og falder i Sverige.

Erhverv

Atomteknologi bruges i kampen mod Covid-19

I Canada har man netop færdiggjort processen med at omdanne naturligt forekommende kobolt til en isotop, der bruges i sundhedsvæsenet – og dermed til at bekæmpe Covid-19.

Energi

EU-Kommissionen vil ikke stille sig i vejen for atomkraft

EU’s medlemsstater skal ikke frygte, at EU-Kommissionen stiller sig i vejen for atomkraft-initiativer i forbindelse med den grønne omstilling, bedyrer næstformand Frans Timmermans.

Opinion

Identitetspolitik er socialisme i fåreklæder

Den moderne trend med identitetspolitik har totalitære træk, hvor selv borgerlige spiller med på galskaben som en slags nyttige idioter, konstaterer Marianne Stidsen.

Teknologi

Immuntest kan spare samfundet for millioner

ViroGates, en lille dansk bioteknologisk virksomhed, har udviklet en biomarkør, som måler patientens immunforsvar og dermed behovet for behandling. Potentialet er stort.

Landbrug

Landmænd hævder delsejr i miljø-opgør

Bæredygtigt Landbrug hæver et af to søgsmål mod professor Stiig Markager, siden han har anerkendt fejl. Efter landmændenes vurdering, dog ikke Markagers.

Økonomi

Danske cigaretpriser er steget mindst i EU

I forhold til de generelle leveomkostninger, slipper danske rygere billigt. Vores tobakspriser hører dog fortsat til de højeste i EU. 

Erhverv

Statens indkøb svækker konkurrence i advokatbranchen 

Konkurrencestyrelsen mener, at staten selv er med til at forringe nødvendig konkurrence i advokatbranchen. For mange store indkøb hos Kammeradvokaten.  

Opinion

Når videnskab forveksles med politik

Journalisterne er for dårlige til at sondre mellem, hvad der er forskning, og hvad der er forskernes personlige holdning. Det nyder især venstrefløjen godt af. 

Medier

Pressenævnet kritiserer Indblik.net

Indblik.net får kritik for ikke at give Videnskab.dk og Thomas Hoffman mulighed for at kommentere skadelige udsagn.

Erhverv

Attraktive unge vil i det private erhvervsliv

Ingeniørernes fagforening IDA, har spurgt 1.100 yngre ingeniører, naturvidenskabeligt uddannede og it-folk om, hvor de helst vil arbejde.

Erhverv

Advokater skjuler priser ved store konkurser

Der er ingen konkurrence mellem advokater på pris og kvalitet, når der udpeges kuratorer i konkursboer. Det fremgår af ikke-offentliggjort dokument fra Konkurrencestyrelsen.

Politik

Tysk domstol underkender kønstvang på valglister

Det var i strid med forfatningsretten, da delstaten Brandenburg satte krav til forskellige køns placeringer på stemmesedlen. Det fastslår aktuel afgørelse fra delstatens domstol. 

Politik

Vermund og Frederiksen dominerer på Facebook

De to kvindelige profiler har tilsyneladende fundet fidusen på Facebook, viser en statistisk gennemgang af partiledernes succes med det sociale medie. Særligt Vermund overpræsterer dog.

Politik

Ny havbrugslov: Miljøminster ligeglad med videnskabelig evidens

Regeringens nye lovforslag vil stoppe mere havbrug i Danmark. Men forslaget negligerer forskning, der går mod ministerens og flertallets politiske dagsorden.

Opinion

Klimapolitikken gør mere skade end gavn

Ivrige politikere må forstå, at de med fordel kunne handle mindre frem for mere, når det drejer sig om energi- og klimapolitik, påpeger Karl Iver Dahl-Madsen.

Opinion

Diktafonens lethed præger Lars Tvedes bog

Lars Tvedes aktuelle bog handler om hans personlige erfaringer som succesrig børsspekulant, men mangler den grundighed og analyse, som findes i hans foregående bøger.

Energi

Thoriumbaseret brændsel kan hjælpe tredjeverdenslande

Forskere i det amerikanske energiministerium har i samarbejde med private aktører udviklet et nyt atombrændsel, der kan løse udfordringer med både omkostninger, spredning og restprodukter.

Opinion

Moderne feminister dyrker falsk historieskrivning

Fortællingen om det onde patriarkat er en gusten løgn fra tidens feminisme. Den sande historie om mænd og kvinder handler om samarbejde mellem mennesker, skriver Nick Mogensen.

Samfund

Læger: Mundbind har kun symbolsk virkning

18 erfarne læger mødtes 17. oktober foran USA’s højesteret for at protestere mod coronapolitik. Statsstøttede medier og sociale medier lyver for jer, og der er grund til vrede, siger de.

Erhverv

Kammeradvokat: Mulig bestikkelse i Banedanmark

En stor advokatundersøgelse om muligt svindel og bedrag viser masser af kritisabel opførsel i Banedanmark. Der er foreløbig en enkelt sag, hvor statens advokat vurderer, at der kan være tale om bestikkelse.

Teknologi

Dansk virksomhed starter produktion af brændselsceller

Den aalborgensiske startupvirksomhed Blue World Technologies har indledt en produktion af metanolbrændselsceller, der på sigt kan bidrage til at udfase fossile brændstoffer.

Klima

Temperaturen i Romerriget 2 grader højere end i dag

Ny forskning påviser, at den romerske fremgang fandt sted, mens temperaturerne var høje. Da de faldt, faldt også riget sammen.

Opinion

Tro ikke på alt, hvad du ved

Medierne reproducerer ting, der ikke passer – i USA såvel som i Danmark. Det skal man være bevidst om, og det har ikke noget med konspirationsteorier at gøre.

Erhverv

Det offentlige elsker Poul Schmith som konkursadvokat

Staten har i høj grad sikret advokatfirmaet Poul Schmith, Kammeradvokaten, millionindtægter. Det bliver bekræftet i udkast, Indblik.net er kommet i besiddelse af.

Energi

Hollændere skal hjælpe Copenhagen Atomics med testreaktor

Atomkraft har på grund af politisk modvilje lange udsigter i Danmark. Derfor retter Copenhagen Atomics blikket mod Holland, når virksomheden inden længe skal teste smeltet salt-reaktorer.

Opinion

Derfor bør vi håbe på Biden

Joe Biden er trods alt det bedste bud på USA’s præsident, både for USA og Vesten i øvrigt, skriver Stefan Agger i sit første indlæg på Indblik.net.

Opinion

DR-naturserie er en parade af galskab

Utroligt, men sandt: Danmarks Radios politiske ensidighed har nået nye højder. ’Er håbet stadig grønt’ er skævt ud i det ekstreme, men i det mindste (ufrivilligt) komisk.

Indblik.net | Økonomiprofessor: Lov mod social dumping er handelshindringer
Samfund

Økonomiprofessor: Færre dør af corona end af influenza

Vi har den laveste dødelighed i 6 år i øjeblikket, siger professor Christian Bjørnskov.

Teknologi

USA sætter fart på udviklingen af ny atomkraft

Det amerikanske energiministerium har netop udvalgt de to første atomreaktorer til at modtage støtte gennem nyt program, der skal styrke den civile atomindustri.

Erhverv

Fiskerne: WWF laver fake news om Østersøen

En ny rapport fra Verdensnaturfonden hævder, at trawlfiskeriet i Østersøen er en væsentlig trussel mod økosystemet. Helt skudt forbi, mener fiskerne.

Opinion

Begrænset plads til det kommunale selvstyre

De nye frikommuner må stadig rette sig efter planlovens fintmaskede regler. Fjern begrænsninger, skriver Søren Skafte.

Medier

Messerschmidt: Uhørt arrogance hersker i DR

Dansk Folkepartis fungerende medieordfører Morten Messerschmidt kalder DR’s håndtering af sagen om journalist Jakob Andresen et eksempel på en ”arrogant og absolutistisk selvforståelse” i Danmarks Radio.

Erhverv

EU’s øjne på italiensk luftfart

Den italienske regering har den 9. oktober besluttet at etablere Italia Trasporti Aereo Spa som afløser for Alitalia, og det efterlader en statsstøttesag i EU-Kommissionen i det gamle selskab.

Medier

DR: Journalist har ikke ”entydigt” handlet i strid med regler

Det var ikke ”entydigt” i strid med DR’s egne regler, at journalist Jakob Andresen lavede journalistisk research i radiosag, trods han var kæreste med Radio Louds kommunikationschef og vakte forundring i Borgerretsfonden.

Politik

Venstre klager over politiseret embedsværk

Udlændingeministeriet har forhalet besvarelsen af et spørgsmål, så ministeren kunne tage æren for aktuelt forslag om bandemedlemmer. Det siger Venstre-ordfører Morten Dahlin, der også har klaget til Folketingets formand.

Politik

Valgmodel siger Trump vinder igen

Den såkaldte ’Primary Model’ har forudset det rigtige resultat i 25 af 27 amerikanske præsidentvalg. Modellen forudså, at Donald Trump ville vinde i 2016.

Samfund

WHO i ny udmelding: Advarer nu mod nedlukninger

Verdenssundhedsorganisationen advarer nu statsledere mod drastiske nedlukninger af samfundet for at bekæmpe coronavirus.

Erhverv

Kæmpe statstilskud til hver eneste togbillet

Statskassen betaler 92 procent af omkostningerne til togstrækningen København-Roskilde, viser gennemgang fra tænketanken Cepos.

Samfund

Stadig flere anerkender: E-cigaretter skader mindre

Tidligere socialoverlæge i Københavns Kommune Peter Ege: Med e-cigaretterne slipper jeg for tjæren i tobakken.

Indblik.net | EU-rapport: 134 forskellige sprøjterester i økologiske fødevarer
Landbrug

Stort fald i landbrugets brug af sprøjtemidler

Nyeste tal fra Miljøstyrelsen fortæller, at forbruget af pesticider faldt med 37% i 2018 i forhold til året før.

Erhverv

Gigantregninger fra Kammeradvokaten i 2020  

Udgifter til Kammeradvokaten bliver fortsat større, og nu anbefaler Konkurrencestyrelsen mere konkurrence. Måske skal kontrakten i udbud, måske skal selve ordningen væk.

Opinion

Den nye voldtægtslov er forkert – og udansk

En samtykkebaseret lov om voldtægt bringer friheden i fare, advarer Lara Waters. Det bliver  et skridt væk fra retssikkerhed og frisind.

Landbrug

Jordbrugets gæld når laveste niveau siden før finanskrisen

2019 var et godt år for landbrug og gartnerier i Danmark. Den samlede gæld for de danske jordbrug ramte således det laveste niveau i mere end et årti.

Samfund

Topforskere: Beskyt de sårbare, åbn samfundet

Den måde, mange regeringer håndterer coronakrisen på, får alvorlige følger for befolkningernes tilstand. Det er tid at ændre politik, mener tre internationale specialister.

Teknologi

Ny testmetode finder bedste kræftmedicin

Biotech-virksomheden 2cureX er på vej med et testsystem, som viser, hvilken behandling hver enkelt kræftpatient bør have.

Opinion

Ond, hvid mand skriver god bog

Henrik Dahl får teori og virkelighed til at gå op i sit polemiserende, men stadig helstøbte opgør med moderne identitetspolitik.

Energi

Ambitiøse forskere vil have fusionsreaktor klar om fem år

Hvis alt går op i en højere enhed, kan den første energieffektive atomfusionsreaktor stå klar allerede i 2025, spår forskere fra MIT.

Landbrug

Dyrlæger advarer mod voldsom coronaplan for mink

Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste kritiserer statens minkplan på flere punkter. Udnyt dog mink med antistoffer til at sikre sunde bedrifter i fremtiden, lyder et råd.  

Samfund

Sandheden om coronaen: Kun 8 promille bliver smittet

Økonomiprofessor Christian Bjørnskov har haft regnemaskinen fremme og konkluderer: Myndighederne gør coronaepidemien langt værre, end den er.

Opinion

Ingen har gavn af mindre landbrugsjord

Dansk fødevareproduktion tjener ikke bare de danske landmænd, men hele klodens fremtid, understreger Bæredygtigt Landbrugs formand. 

Medier

BBC får konkurrence fra borgerlig tv-station

Et nyt værtsbåret nyhedskoncept skal give briterne, hvad de mangler hos etablerede nyhedsmedier, når GB News går i luften næste år.

Opinion

Regeringens coronapolitik kvæler restaurationerne

Den dybt kritisable håndtering af corona efterlader restaurationsbranchen i en tilstand af uvished, påpeger Anastasia Løvgreen.

Opinion

Jammerligt forslag om ny EU-asylpolitik

EU vil have en ny fælles asylpolitik. Men hvem tør tro på, at EU magter at løse problemerne, spørger Søren Skafte.

Medier

Populær myte om præsidentdebat er afkræftet – men overlever

I årtier har medier fortalt, at tv-seere og radiolyttere havde forskellige opfattelser af debat mellem Nixon og Kennedy i 1960. Det er bare aldrig dokumenteret.

Energi

Udvinding til sol- og vindkraft truer biodiversitet

Det kan gøre skade på dyr og natur, hvis der skal produceres flere sjældne metaller til brug for solceller og vindmøller. 

Medier

Radiotavshed fra DR i klagesag om habilitet

DR har stadig ikke forholdt sig til klage om journalists mulige inhabilitet på grund af personlig forbindelse til Radio Loud. Dermed lever DR ikke op til sin egen svarfrist.

Erhverv

Fiskeopdrættere spørger: Gælder særlige regler for os?

Dansk Akvakultur mener, at myndighederne behandler fiskeopdrættere og sportsfiskere forskelligt. Men klagen blev afvist.

Medier

Politiet vandt over pressefotografen i Højesteret

Pressefotograf brød loven, i og med at han ikke ville flytte sig på politiets ordre. Det har Højesteret nu fastslået, efter byret og landsret havde dømt forskelligt.   

Erhverv

DSB sælger ud af IC4-dødsboet

DSB sælger ud, sådan at skandaleramte IC4-tog kan køre videre uden for nationens grænser. I hvert fald hvis en køber byder på. 11 togsæt er til salg.

Opinion

Hvordan case-journalistik skævvrider politisk dækning

”Det menneskelige ansigt” er en af faktorerne, der er med til at trække den politiske dækning og vinkling til venstre. Her er nogle sandheder om case-journalistik.  

Politik

Staten underkender kommune: For meget åbenhed

Det er ikke i orden at invitere offentligheden med til udvalgsmøder, fastslår Ankestyrelsen i sin påtale af Vesthimmerlands Kommune.  

Erhverv

Ejendomsmægler bliver internt undersøgt for overpriser

Danske Bank prøver internt at finde ud af, om banken har favoriseret sin egen ejendomsmæglerkæde, Home, på bekostning af kunder.

Opinion

’Generation krænket’ er en vigtig bog

Caroline Fourest har begået en lille, men fortrinlig bog om moderne krænkelseskultur, som nu findes i dansk oversættelse.

Erhverv

Makrel-kvote forsvandt: Regnede embedsmænd forkert?

Makrel-kvote til 1,75 mio. kroner, som ikke blev udnyttet, blev ikke flyttet over til den nye år, som det ellers er kutyme.

Medier

Trods forhold til Loud-chef: DR-journalist gik aktivt ind i radiosag

DR-journalist Jakob Andresen brugte sin officielle DR-mail til henvendelser om radiosag, selvom hans kæreste er chef på Radio Loud. Nu er der indgivet en klage.

Energi

Hollændere søger støtte til thoriumreaktor

10.000 underskrifter fra europæiske meningsfæller skal gøre indtryk, så man kan etablere Europas første smeltet salt-reaktor med thorium som brændstof i Holland.

Opinion

Veganerpartiet fik et hamskifte – men er stadig lige ekstremt

Som kødspiser må du gerne være Veganerparti-medlem, men du skal ikke forvente at få stemmeret i forsamlingen.

Politik

Trumps bud til højesteret vil følge lovens bogstav

Den nominerede højesteretsdommer Amy Coney Barrett er kendt for en stringent tilgang til USA’s forfatning. Også hendes holdning til abort er i fokus. 

Samfund

Greenpeace-aktion bringer fiskeres liv i fare

Den aktivistiske miljøorganisation smider store granitsten på havbunden, og det kan ende fatalt for trawl-fiskerne.

Opinion

Verdensmål er camoufleret politik

Moderne progressiv politik fungerer ved, at den maskerer sig som upolitisk, når den trænges i defensiven. En aktuel diskussion om verdensmål viste, hvor godt det slår igennem.

Politik

Kina satser på magt, handel og Joe Biden

Præsident Donald Trump stod til at blive genvalgt, indtil COVID-19 ramte. Vil en præsident Joe Biden være i stand til at tage kampen op mod et totalitært og aggressivt Kina?

Medier

Forskning: ’Almindelige mennesker’ farver nyhederne

Det gør nyhedsdækningen mindre informativ, når medierne bruger journalistiske cases – altså de såkaldte almindelige mennesker, der er med i nyhedsindslag.   

Energi

Energinet sender misvisende information om strøm

Elselskaberne skriver, at mellem 20 og 30% af den strøm, vi bruger herhjemme, stammer fra atomkraft. Men passer det?

Teknologi

Nyt lytteudstyr kan reducere udgifter til sundhed

Virksomheden Acarix har udviklet en slags avanceret stetoskop, som hurtigt kan vise, om hjertepatienter har farlig forsnævring af kranspulsåren.

Teknologi

Nyt studie viser, at beton optager CO2 ligesom træerne

Cementindustrien får ofte på puklen for at være storslem til at forurene. Nyt studie fra SDU viser imidlertid, at industrien er bedre end sit rygte.

Teknologi

DTU-projekt vil udvikle CO2-spisende bakterier

CO2-udledning kan modvirkes på mange måder. En af dem er bakterier, der indtager CO2, og det er målet med nyt dansk projekt.

Klima

Klimaafgift på varer ville straffe oksekød og økologi

Tænketanken Growz har beregnet priserne, hvis fødevarer blev belagt med CO2-afgifter i stedet for nuværende afgifter. Det ville skabe meget anderledes priser. 

Økonomi

Afgifter gjorde ikke Grønland sundere

Grønlandske politikere hævede afgifter på usunde varer, begrundet i at befolkningen skulle være sundere. Det er bare ikke sket.

Samfund

Professor i rygedebat: Tillid er vigtigere end fakta

I udveksling med tobaksproducent sagde professor Charlotta Pisinger, at ”der er altid et eller andet studie i verden, som kan vise lige det, man påstår”.

Samfund

Irland viser vejen med gennemskuelige coronatiltag

Danske restauratører og barejere er utilfredse med uforudsigeligheden i regeringens coronatiltag. I Irland har man grebet sagen helt anderledes an.

Opinion

Tulle-portræt er en fest at læse

Der er spændende nyt i aktuel Thulesen Dahl-biografi. ’Kong Kristian – mennesket, magten og faldet’ er en af tidens oplagte bogudgivelser for de politisk vakte.

Opinion

Poul Nielson er nyttigt redskab for S-venstrefløj

S-toppolitiker Poul Nielson vil frikendes for fortidens synder, men det skal han ikke slippe afsted med, mener Søren Skafte.

Opinion

Til kamp mod økonomisk spild i sundhed

Det enorme spild i Europas sundhedsbudgetter kan ikke ignoreres. Vejen frem er at prioritere forebyggelse som vacciner, skriver Hans Martens.

Samfund

Loud kan have brudt sendetilladelse på flere punkter

Problemerne hagler fortsat ned over Radio Loud. En gennemgang af radioens programvirksomhed sår tvivl om, hvorvidt radioen lever op til betingelserne i sendetilladelsen.

Opinion

De værste ord i dansk politik?

Når politikerne taler om at ”sende et signal”, er det ikke kun sludder. Der er en dybere mening bag de ord, du bør kende til. Det handler om magt.

Samfund

Det offentlige holder de frie plejehjem nede

Kommunerne har pligt til at betale, hvis borgerne vælger at bo på privat plejehjem. Til gengæld kan betalingens størrelse manipuleres ned.

Klima

Lomborg: Flere solceller stopper ikke brande i Californien

Klimaændringerne er ikke skyld i skovbrandene i Californien. Og flere solceller og vindmøller løser ikke problemet, siger Bjørn Lomborg.

Samfund

Konservativ fiskeriordfører: Kameraovervågning er udansk

Det er et udtryk for en udansk mistillid, at fiskeriminister Mogens Jensen fortsat insisterer på at kameraovervåge fiskerne i Kattegat. Det mener den konservative fiskeriordfører, Per Larsen.

Samfund

Nævn afviser klage om HPV-kønsdiskrimination

Staten gjorde forskel på drenge og piger med hensyn til HPV-vacciner. Men det var ikke ulovligt, vurderede Ligebehandlingsnævnet.

Økologi

Landbruget kritiserer klynk fra økologer

Bæredygtigt Landbrug kritiserer Økologisk Landsforenings klager over, at der ikke kommer endnu flere penge til økologi.

Energi

Polen ser atomkraft som vejen frem

Nye a-kraftværker i Polen skal erstatte kul og give forsyningssikkerhed, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.

Opinion

’Samfundsbidrag’ er moderne nysprog

Det er uærligt, men meget politisk effektivt at kalde skatter og afgifter for ’samfundsbidrag’. Her kaster vi et nærmere blik på et forfærdeligt begreb.

Samfund

Vigtigt nederlag for PFA i Højesteret

Højesteret fastslog, at PFA ikke kan sende et brev til en kunde med besked om, at forsikringsbetingelserne er radikalt ændret, og uden videre gå ud fra accept.

Energi

Atomkraft blev fejret på Rådhuspladsen

Hvis vi skal mindske CO2-udslip, er atomkraft en væsentlig del af løsningen. Det var budskabet bag en demonstration i Københavns centrum.

Samfund

Edinburgh University omdøber tårn opkaldt efter ’racist’

Protester har presset Edinburgh University til at omdøbe en bygning opkaldt efter filosoffen David Hume. Han var racist, mener studerende.

Opinion

Eldrup, energi og elbiler – i et større perspektiv

Den tidligere DONG-direktør Anders Eldrup fremlagde forleden elbil-kommissionens vurdering af den fremtidige omstilling til el-biler. Han har tidligere taget fejl om elbiler.

Erhverv

Offentlig ældrepleje får særstatus med 245 mio. fra statskassen

Der er ikke ligestilling mellem offentlige og private aktører i ældreplejen, hvor millioner går direkte til det offentlige.

Medier

Radiochefer forklarer sig: Samsender for at spare penge

Radio- og tv-nævnets tilsyn med en række sydfynske lokalradioer drevet af Radio Loud-medejere har givet anledning til de første forklaringer. Mindst én station har genbrugt indhold i strid med reglerne.

Side 1 of 8

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password