nielsonartikelbjælke2

Foto: Olaf Kosinsky / kosinsky.eu via Wikimedia Commons

Poul Nielson er nyttigt redskab for S-venstrefløj

S-toppolitiker Poul Nielson vil frikendes for fortidens synder, men det skal han ikke slippe afsted med, mener Søren Skafte.

Af Søren Skafte, redaktion@indblik.net  

Fhv. energiminister og EU-kommissær Poul Nielson prøver i Berlingske Tidende den 21. september 2020 at retfærdiggøre sin egen og Socialdemokratiets landsskadelige virksomhed i 1980’erne. Når Poul Nielson, Lasse Budtz og Kjeld Olesen på vegne af det danske socialdemokrati i 1984 besøgte Moskva, var de bestemt ikke ”nyttige idioter” – der var tale om ”meningsudvekslinger og et forsøg på at få et bedre indblik i, hvordan Sovjetunionen tænkte”.

Når man i dag hører Nielsons sirenesang fra de varme lande, bliver man næsten rørt, og umiddelbart erindres man om Lukasevangeliet, kap 15: ”Glæd jer med mig, for jeg har fundet det får, jeg havde mistet. Jeg siger jer: Sådan bliver der større glæde i himlen over én synder, der omvender sig, end over nioghalvfems retfærdige, som ikke har brug for omvendelse.”

Socialdemokratiets fodnotepolitik
Få har glemt den unge fuldmægtig fra Udenrigsministeriet, der som hektisk arbejdende energiminister 1972-82 ville sikre uafhængighed i energiforsyningen, og i sin iver fik udbredt fjernvarme- og naturgasnettet langt ud over det samfundsøkonomisk forsvarlige, indgik en ”klokkeklar” olieaftale og slutteligt blev bundet til masten af et flertal i Folketinget, der forlangte at få alle påtænkte dispositioner forelagt til godkendelse.

Efter regeringsskiftet i september 1982 indledte Socialdemokratiet støttet af Det Radikale Venstre en grotesk og fej fodnotepolitik, som udover at være til skade for Danmarks daværende sikkerhedspolitiske situation – var en alvorlig bet for de demokratiske NATO-lande i stillingskrigen mod Sovjet-kommunismen.

Ud over de indenrigspolitiske hensyn – kampen for at vælte Poul Schlüter og hans firkløverregering – var dele af Socialdemokratiet inspireret og støttet fra Moskva, næret af en naiv idealisme i forholdet til socialismens sande væsen og kombineret med et irrationelt had til USA.

Norden som atomvåbenfri zone
Selvom Poul Nielson nu lægger afstand til Lasse Budtz, var Nielson – der ikke opnåede genvalg i Fredericia og fra 1984 var tilbage som fuldmægtig i Udenrigsministeriet – et villigt redskab for Socialdemokratiets hardcore venstrefløj, hvor de kommunistiske diktaturer forekom ikke at være helt så slemme for Socialdemokratiet.

Ud over besøg i Moskva og samarbejde med DDR fraterniseredes der også med Nordkorea og Albanien. Nielson kan ikke bortforklare Socialdemokratiets flirten med diktaturstater og NATO-fjender.

Et af de mere groteske eksempler var i øvrigt Mogens Lykketoft, der med sin daværende politiker-kone, Jytte Hilden, i januar 1987 blev inviteret til Cuba af Fidel Castros kommunistparti. Opholdet blev efterfølgende i positive vendinger beskrevet over to sider i Aktuelt den 14. februar samme år i en artikel med det famøse navn Samba-socialismen.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password