Nævn afviser klage om HPV-kønsdiskrimination

Staten gjorde forskel på drenge og piger med hensyn til HPV-vacciner. Men det var ikke ulovligt, vurderede Ligebehandlingsnævnet.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

Ligebehandlingsnævnet har truffet afgørelse i et spørgsmål om de meget omtalte HPV-vacciner, som især unge piger får med henblik på at undgå cancer i underlivet som voksne.

En skeptisk mor fandt det forkert, at staten indtil for nylig kun sponserede disse vaccinationer til piger og ikke til hendes sønner. For at vaccinere dem skulle hun betale 4.000 i egenbetaling. Derfor havde hun indklaget Sundhedsministeriet for Ligebehandlingsnævnet. Den gik bare ikke, for hun fik ikke medhold.

Godt nok lyder det indlysende af diskrimination, at en mulighed kun gælder for det ene køn og ikke det andet. Imidlertid nåede nævnet frem til, at der var en fair, lovlig begrundelse for at behandle kønnene forskelligt. HPV-vaccinen kan også beskytte mænd mod cancer, men den er vigtigere for kvinder, fordi den navnlig beskytter mod cancer i livmoderen og andre organer, som mænd ikke har.

”Det følger (…), at forskelle mellem mænd og kvinder i forbindelse med ydelse af sundhedspleje, som skyldes de fysiske forskelle mellem mænd og kvinder, ikke vedrører tilsvarende situationer og udgør derfor ikke forskelsbehandling,” skrev Ligebehandlingsnævnet – altså ikke forskelsbehandling i lovens forstand.

Ligebehandlingsnævnet havde også lagt til grund for sin afgørelse, at loven i dag er lavet om, sådan at drenge kan få vaccinen vederlagsfrit på linje med piger.

I øvrigt afviste nævnet at behandle en klage om seksuel diskrimination, som gik ud på forskelsbehandling af homo- og heteroseksuelle. Den skulle ifølge klageren være foregået, i og med staten tidligere havde et projekt, hvor unge bøsser kunne få vaccinen gratis. Nævnet behandler kun sager om seksualitet, når det handler om arbejdsmarkedet. Nævnet læner sig op ad tidligere sager på området.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password