Kan man smage økologi? Svaret er NEJ

Blindsmagning af økologiske og konventionelle produkter viser, at forbrugerne dårligt kan smage forskel. Flertallet foretrækker faktisk konventionelt kød.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Spørger man de forbrugere, som betaler ekstra for økologiske produkter, om de kan smage forskel på økologiske og konventionelle fødevarer, svarer mange, at det kan de. Og at økologiske varer smager bedst.

Men virkeligheden er en anden:

I et konkret forsøg på Aarhus Universitet blev deltagerne bedt om at fortælle, hvilke koteletter af gris de bedst kunne lide. Her pegede et flertal på de økologiske koteletter, før de smagte dem. Efter blindsmagningen viste det sig dog, at deltagerne foretrak de almindelige koteletter – men dog kun marginalt.

Det fortæller professor Jørgen Thøgersen, der forsker i bæredygtig forbrugeradfærd på Aarhus Universitet, til voresmad.dk, som udgives af interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Blindsmagningen viste, at der var en marginal, men dog signifikant forskel i retning af, at folk bedst kunne lide almindeligt kød, selvom de forventede det modsatte.

Ifølge andre forsøg på Aarhus Universitet og forsøg på Teknologisk Institut er der da heller ikke nogen forskel i smag og struktur fra henholdsvis friland, økologiske og almindeligt landbrug.

At nogle forbrugerne under blindsmagningen fravælger det økologiske kød, skyldes måske, at frilands- og økologisk kød stadig nogle gange opleves som lidt sejere i strukturen, siger lektor Margrethe Therkildsen, Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

”Det skyldes, at frilandsdyrene typisk får langsommere opvækst end dyrene i almindelig produktion. Det kan dog ligefrem være en fordel, hvis man håndterer kødet korrekt – det vil sige lader kødet modne som vi eksempelvis kender det fra krogmodnet kød, eller tilbereder det ved lavere temperatur i længere tid,” siger hun til voresmad.dk.

  Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
  Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

  0 kommentarer

  Efterlad en kommentar

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember me Lost your password?

  Lost Password