Atomkraft start-up godkendt til radioaktive forsøg

Copenhagen Atomics kan nu teste salte, som indeholder thorium og naturligt uran, i et laboratorium uden for Danmark.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Copenhagen Atomics arbejder på at udvikle en lille atomreaktor, som kan bygges på samlebånd og pakkes ned i en 40 fods container.  Reaktoren er en saltsmeltereaktor, hvor princippet er, at spaltningen af atomerne finder sted i flydende salt, som er 600-700 grader.  Og man vil spalte atomer fra grundstoffet thorium, som findes i rigelige mængder. Der opstår radioaktivitet ved processen, og det vil være vanskeligt at få tilladelse til forsøg med radioaktivt  indhold i Danmark, efter at forsøgsstation Risø er nedlagt.

Derfor er det lidt af en milepæl, at stifter og formand for Copenhagen Atomics’ bestyrelse, Thomas Jam Pedersen kunne sende denne meddelelse ud:

”Copenhagen Atomics er meget glad for at kunne fortælle, at vi efter halvandet års godkendelsesproces nu har gået godkendelse til at køre vores radioaktive laboratorium med thorium og uran i et andet land. Det betyder, at vi også kan begynde at teste vores komponenter med salte, der indeholder thorium og naturligt uran for at sikre fuld kompatibilitet med disse salte”

Thomas Jam Pedersen vil ikke sige, hvad det er for et land – dog at det er et OECD-land – altså et medlem af ”de rige landes klub”.

Copenhagen Atomics har valgt den fremgangsmåde, at man bygger enkelt-elementer til reaktoren og derefter tester dem. Man har bl.a. udviklet en pumpe til smeltet salt, et måleinstrument til isotoper, et smeltet-salt test-loop og en metode til at rense salt.  Men det har ikke været muligt at teste komponenterne med thorium- og uranholdigt salt. Det bliver det nu.

Test i gang i år
”Hvis alt går efter planen, starter vi den første thorium-salt-test i år, og vi begynder at ansøge om godkendelse både til at arbejde med fertile salte og bygge en ”non-fission” saltsmelte-demonstrations-reaktor i de kommende år”, siger Thomas Jam Pedersen.

Copenhagen Atomics er også i gang med en investeringsrunde på Funderbeam, som afsluttes i næste uge.

”Vi er nu små 200 investorer i Copenhagen Atomics, og vi har i denne omgang fået 7 millioner kroner i ny kapital”, siger Thomas Jam Pedersen.

Det er stadig målet at nå 15-30 millioner kroner indenfor den nærmeste tid, og at skaffe de 90 mio. kroner, som er budgettet for at nå en færdig forsøgsreaktor i 2022.

Overalt i verden arbejdes der i disse år på at bygge mini-atomkraftværker, som er grønne, sikre og billige. I førende lande som USA, Canada, Storbritannien og Australien er der stadig flere fortalere for at satse netop på denne type CO2-fri energi.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

1 kommentar

  • Tore Holmsted Brus Jensen Reply

    12. juni 2020 at

    Rigtig god nyhed.
    Har i øvrigt aldrig fattet at vores såkaldte klimaminister ikke af sig selv har taget initiativet til den slags forskning, i stedet for at hyle med alarmist koret som alle andre. Hvis den mand ville have at man huskede ham for noget særligt skulle han jo træde ud af mængden fremfor at at stille sig i midten af flokken og blive glemt.

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password