Fiskere protesterer mod statens overvågning

Fiskernes forening protesterer, efter 15 fiskere har modtaget en ”orientering” om, at der skal kamera på båden. For 14 af dem ufrivilligt.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

Det er ikke kønt at se på, lyder de seneste udmeldinger fra Danmarks Fiskeriforening PO, efter regeringen fortsætter planer om at overvåge dansk trawlfiskeri i Kattegat. Senest er 15 fartøjer blevet såkaldt orienteret om, at de vil blive pålagt installering af kamera på fartøjet. Kun en enkelt af disse har meldt sig frivilligt til programmet.

”Vi mener, det her er at skyde gråspurve med kanoner, at vores fiskere skal kameraovervåges for at tjekke nogle få torsk. I øvrigt er torskekvoten hverken opfisket i ’18 eller ’19. Vi ser det grundlæggende som udtryk for, at man ikke stoler på fiskerne,” siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, til Indblik.net.

Fiskerne kritiserer tiltaget på flere punkter. For det første er det juridiske grundlag uklart, mener de. For det andet er der ubesvarede spørgsmål om fremtiden for de berørte fartøjer. Endelig er der et rent principielt aspekt om privatliv i kutteren.

”For os handler det i høj grad om fiskerens ret til sit eget fartøj. Vi kalder det gerne fiskerens andet hjem, mange fiskere bruger mindst lige så lang tid ombord, som de er hjemme. Derfor er det her ekstra grænseoverskridende for os. Det kan være, du kan skjule ansigter på filmen, men når man kender fartøjet og dansk fiskeri, er der reelt ingen anonymitet for fiskerne.”

Fiskerne, der er varslet om kameraer på vej, kan formelt ikke klage over orienteringsbrevet. Deres forbund har foreløbig opfordret dem til at henvende sig direkte til ministeren for fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S) for en udredning.

Det danske tiltag er resultatet af en anbefaling fra EU-Kommissionen, som den danske regering har tiltrådt. Den såkaldte elektroniske monitorering skal ifølge Miljø- og Fødevareministeriet sikre langsigtet, bæredygtig forvaltning af fiskebestandene, hvor især torsken vurderes som udsat.

”Elektronisk monitorering af fiskeriet er den rigtige vej hen imod en mere moderne, mere grøn og mere bæredygtig fiskeriforvaltning,” sagde fiskeriminister Mogens Jensen tilbage i december om tiltaget i Kattegat.

Svend-Erik Andersen håber på sin side, at politikerne indser, at videoovervågning er en overimplementering – og helt ude af proportioner i forhold til den personlige frihed. Men foreløbig ser det ud til, at den elektroniske monitorering vil brede sig ud i Kattegat, hvor andre fartøjer planmæssigt skal følge efter de 15 første i 2021.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

2 kommentarer

 • Niels Riis Ebbesen Reply

  2. juni 2020 at

  Det er en gammel skade, at erhvervsfiskerne tror, at de ejer havet omkring Danmark, og alle de fisk, skaldyr og muslinger som lever deri, men det er en kæmpe stor fejl, det er nemlig en naturressource som er samfundets ejendom.

  Erhvervsfiskerne har gennem årene demonstreret en grundlæggende foragt for de regler og love, hvormed samfundet har forsøgt at regulere deres fiskeri, og blandt fiskerne har det altid været den holdning, at når de var sejlet ud på havet, så var det deres egne regler som var gældende.

  Og når det rent statisktisk kan bevises, at de oplysninger for bi- og undermålsfangster, som fiskerne indrapporterer, ikke stemmer overens med de mængder, som der bliver fanget, når der er folk fra fiskerikontrollen om bord, så er samfundet nødt til at anvende skrappe metoder, for at kunne kontrollere om fiskerne overholder lovgivningen, når de kvit og frit høster af en naturressource som er samfundets ejendom.

 • Finn Elholm Reply

  4. juni 2020 at

  Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, opfordrer ovenfor de pågældende medlemmer, der ufrivilligt får installeret overvågningskameraer på deres skibe til selv at at henvende sig direkte til ministeren for fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S) for en udredning.

  Man må da sige, at det er en svag organisation, der ikke kan tage den opgave på sig for deres medlemmer. Denne overvågning er et så fundamentalt indgreb i de pågældende fiskeres frihed, at Dansk Fiskeriforening burde mobilisere for at støtte dem. Ligeså burde den retspolitiske organisation “justitia” også, for den sags skyld.
  Fiskere kan ikke forventes at kunne finde rundt i lovjunglen i den grad, som det er nødvendigt for at hamle op med professionelle politikere og embedsmænd i en argumentation. De kan fiske.
  Foreningen burde da som en naturlig ting tage den opgave på sig. Hvilken mærkelig forening.

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password