Kommunal udligning er blevet partipolitik

Nye regler for udligning tyder på, at regeringen vil favorisere sine egne venner ude i kommunerne. Cepos-forskningschef efterspørger et fagligt grundlag.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

”Sådan hjælper regeringen S-kommuner med en kvart milliard”, var overskriften på en artikel i netmediet NB-Økonomi, som beskæftiger sig med de økonomiske forhold i landets kommuner. Og overskriften er dækkende for, at den kommunale udligning nu er blevet et partipolitisk anliggende.

”Det er påfaldende, at en række af de nye kriterier, regeringen har lagt til grund for udspillet til kommunal udligning, i høj ser ud til at være valgt med henblik på at favorisere socialdemokratiske kommuner,” siger forskningschef i tænketanken Cepos, Karsten Bo Larsen.

”Det er således bemærkelsesværdigt, at netop de socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn bliver vindere. Og i den forbindelse er det interessant at notere, at Ballerup Kommune – som ifølge Indenrigsministeriets egne tal har det højeste serviceniveau i Danmark – er modtager af penge fra andre kommuner med lavere serviceniveau.”

I de nye kriterier for udligning inddrager man som noget nyt f.eks. middellevealder og antallet af indvandrere.

”Vi savner i høj grad en rapport eller et studie, som kan dokumentere, at der er et fagligt grundlag for at indføre de nye kriterier,” siger Karsten Bo Larsen.

Hvis ikke der findes et sådant grundlag, er der lagt op til, at den kommunale udligning bliver et partipolitisk anliggende, således at den til enhver tid siddende regering kan definere kriterier, som især kommer de kommuner til gode, hvor der sidder partifæller ved magten. Det er en meget uheldig udvikling,” siger forskningschef Karsten Bo Larsen.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

1 kommentar

 • HENRIK BUSCH Reply

  7. februar 2020 at

  Udligningsreformen rammer hårdt!

  Den foreslåede udligningsordning mellem landets 98 kommuner er en vanskelig sag og en politisk meget delikat sag som flere regeringer i træk ikke har ville røre ved. Nu er der så taget et initiativ som vækker stor harme i visse kommuner og glæde i andre. Det er en svær sag som kun ganske få (hører vi) i embedsværket virkelig forstår. Ingen tør derfor gøre helt op med fortiden og starte forfra på en mere retfærdig model – hvis sådan en kan findes.

  Den er nu er fremlagt bliver til stor debat af gode grunde og det jeg virkelig savner i den reform eller ordning er at man i landets kommuner opstiller ens servicemål, deler viden og udveksler erfaringer på tværs af de 98 kommuner og spejler de bedste ti kommuner på en lang række områder og nøgletal. Hver gang en Kommune bliver bedt om at spare – så skal vi høre på at det går ud over de ældre og børnene. Det er noget sludder. Det er det letteste svar og et som vinder borgernes hjerter. Men er det ikke mere rigtigt at se på Kommunens samlede økonomi og hvor pengene bruges på ALLE fronter og ”konti”.

  Det kan med garanti gøres bedre! Hvornår har en kommune sidst presset sine leverandører og samarbejdspartnere eller udsat kontrakter for reel konkurrence? Der kan spare rigtig mange penge ved at gennemgå alle de kontrakter og faste udgifter man har – inden man kaster sig ud i at lukke daginstitutioner, fyre sundhedspersonale og pædagoger. Sidstnævnte strider i øvrigt imod regeringens aftale om minimumsnormeringer.

  Hvad kan man så gøre – Jo få lov at hæve skatten – det nemmeste greb umiddelbart men ikke det mest optimale. Kommunerne skal tvinges til at gennemgå deres økonomi af professionelle folk udefra der kan stille de rigtige spørgsmål til om det gøres optimalt og tro mig HVIS man tør sammenligne kommunernes tal imod hinanden og dem der gør det bedst vil der være kæmpe gevinster. Man tør ikke for vi har lokalt selvstyre.

  Udkommet af det forslag der umiddelbart ligger på bordet fra regeringer forfordeler de Røde kommuner og måske det er bevidst fordi vi i efteråret skal have Kommunal Valg og så vil de røde borgmestre står stærkt ift. deres vælgere med budskabet om ”se hvad vi fik forhandlet frem til vores kommune”.

  I den forbindelse vil nogen sige det lugter lidt af kammerateri – men opgaven er svær – men hvem tør kaste sig ud i at sammenligne kommunernes økonomi på tværs af alle 98 af dem og måle dem op på væsentlige nøgletal? – Hvem har modet?

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password