Minister sænkede LA-forslag om dagpenge

Liberal Alliance ville have dagpengesatsen for nyuddannede nedsat fra 13.500 til 8.500 kroner. Det kommer ikke til at ske, svor beskæftigelsesministeren tirsdag eftermiddag.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

30% af de nyuddannede fra universiteterne er på dagpenge et år efter endt uddannelse. Det hænger blandt andet sammen med, at dimittenderne bliver dagpengeberettiget på dimittendsatsen 13.500 kroner – eller over det dobbelte af en SU.

Liberal Alliance ville med forslaget B 44 prøve at sænke den sats til 8.500 kroner, hvilket også ville frigøre 2 mia. kr. i statskassen og få 6.000 af de 20.000 ledige akademikere i job ifølge Dagpengekommissionens tal. Ellers tak, svarede beskæftigelsesministeren dog:

”Dagpengesystemet er en helt central hjørnesten i den danske flexicuritymodel. Det giver fleksibilitet for virksomhederne, som hurtigt kan omstille sig til nye markeder og nye tider, og sikkerhed for arbejdstagerne, hvis de mister deres arbejde, så derfor er regeringen optaget af, at vi har et dagpengesystem, som er økonomisk trygt og har en bred opbakning i befolkningen,” sagde Peter Hummelgaard (S).

Alex Vanopslagh forsøgte ellers at overtale beskæftigelsesministeren ved at tale til hans socialdemokratiske hjerte:

”Det har jo aldrig været meningen med det socialdemokratiske velfærdssamfund, at man skulle omfordele fra arbejderne til arbejdsløse akademikere. Det var ikke tanken med og drømmen om velfærdssamfundet i sin tid, men det er den situation, vi har nu,” sagde LA’s partileder.

Minister Hummelgaard har sit flertal mod ændringer på plads, men for god ordens skyld var der opbakning til LA’s forslag fra Konservative. Venstre udtrykte en forhåbning om at presse regeringen mere overordnet. Nye Borgerliges ordfører, Lars Boje Mathiesen, sagde ikke, hvorvidt NB kunne støtte forslaget eller ej, men leverede dagens mest bramfri budskab henvendt til de unge, der fravælger et job:

”Så når I derude, unge akademikere, agerer forkælede curlingbørn, går det lige præcis ud over de bedsteforældre, som har knoklet, så er det dem og deres arbejde, I skider højt og flot på, og I burde ærlig talt skamme jer. Og til det er der bare at sige: Gå ud og tag jer et arbejde.”

Efterfølgende behandlede Folketinget et forslag fra Dansk Folkeparti, der ønsker at regulere værdien af danske dagpenge til borgere i udlandet, og som Indblik.net tidligere har omtalt. Det forslag havde beskæftigelsesministeren mere sympati for, men ville ikke tilslutte sig, fordi forslaget som ventet viste sig at være uforeneligt med EU-regler på området.

Se hele referaterne her.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password