Klimaforskere afviser worst case-scenario

Det mest dystre klimascenario er nu et utænkeligt udfald, og det skal både medier og forskere tage notits af. Det påpeger klimaforskere i tidsskriftet Nature.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

Tilbage i 00’erne udviklede klimaforskere flere modeller, der ville vise konsekvenserne af forskellige udviklinger. Den mest pessimistiske af dem, kaldet RCP8.5, ville medføre en opvarmning på næsten fem grader ved næste århundredskifte.

Men det behøver vi ikke frygte, skriver Zeke Hausfather fra Breakthrough Institute, Californien og Glen P. Peters fra klimacenteret CICERO, Oslo, i det videnskabelige tidsskrift Nature.

”Hvad der oprindelig var en slags worst-case-scenario med mindre end 10 procents sandsynlighed er i dag ekstremt usandsynligt,” siger Zeke Hausfather til BBC.

Grunden er blandt andet, at priserne på clean tech er faldet, mens kulforbruget ikke er steget de senere år. Men, påpeger forskerne, det nu ikke-aktuelle scenario RCP8.5 bliver stadig brugt flittigt, og dette er problematisk:

”Vi argumenterer for, at vi har misbrugt det værste klimascenario,” tilføjet Zeke Hausfather.

De to forskere hæfter sig i Nature-artiklen ved, at en væsentlig del af klimalitteraturen betegner RCP8.5 som ”business as usual”, altså antyder det som et sandsynligt endepunkt i fraværet af en streng klimalovgivning. Medierne forstærker tendensen i offentligheden ved at undlade detaljerne.

Et særligt problem opstår, når worst case- og best case-scenarier stilles op ved siden af hinanden, siger forskerne, fordi det sætter fokus på ekstremerne frem for de mange nuancer – og udfald, som modsat RCP8.5 kunne tænkes at forekomme. Dette er blandt andet sket i IPCC’s studier, konstaterer de to forskere.

”Gad vide, om den gennemsnitlige videnskabsmand kender nuancerne ved RCP8.5? Det ville være interessant at vide,” siger Glen P. Peters til BBC.

  Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
  Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

  2 kommentarer

  • Michael Johansen Reply

   28. februar 2020 at

   Ja, det burde være gode nyheder men som ikke mange bringer.
   Det interessante er at netop RCP 8.5 bliver i den grad fremhævet i IPCCs Special Report on Global Warming of 1.5 ºC som jo er grundlaget for Parisaftalen og med tydelighed også det Greta er bange for.
   Nu vil vores folketing (eller det meste af det) reducere vores CO2-udledning med 70% uden at vide hvordan og hvad det koster. Baseret på hvad? Et usandsynligt scenarie fra nogle menneskeskabte computersimulationer?

  • Peter Rasmussen Reply

   20. marts 2020 at

   Det er skræmmende at de meste af folketinget går ind for at reducere CO2 med 70%, med de enorme omkostninger det vil medføre. Det hele er på et meget tvivlsomt grundlag da meget tyder på at CO2 slet ikke er så farlig en klimagas som man oprindeligt troede. Lomborg har estimeret at det vil koste 850 milliarder i de næste 30 år, at reducere med 70%, det er 150.000 kr pr person i Danmark.
   Her er en Youtube video med Patick Moore, han er tidligere præsident for Green Peace Canada.
   Han fortæller om CO2.
   https://www.youtube.com/watch?v=RR1bDmcNpa8

  Efterlad en kommentar

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember me Lost your password?

  Lost Password