fbpx

Danske svin giver øget velstand

Svineproduktionen står til et endnu stærkere 2020, melder Danmarks Statistik. Nye tal viser også, at det overordnet er gået bedre for konventionelt end økologisk landbrug.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

Dygtige danske svineproducenter har gennem flere år været godt kørende til gavn for dem selv og samfundet. 2018 var undtagelsesvist et sløjt år, hvor svin ikke kunne betale sig og gav et nettounderskud på en femmer for hver gris. Men siden er udviklingen gået over stok og sten, fra anslået 120 kroner pr. svin i 2019 til en anslået fordobling til ca. 250 kroner pr. svin i 2020.

”Det vil i givet fald efterlade betydelige overskud til kapitalforrentning, når det tages i betragtning, at de ca. 600 danske svineproducenter med mindst 10.000 producerede svin i gennemsnit leverer lige knap 20.000 svin,” noterer Danmarks Statistik.

De gode tider for svineproducenterne hænger i høj grad sammen med, at svin i Danmark ikke lider af svinepest, der har ødelagt produktionen andre steder, især i Kina med sit store marked for svinekød.

Statistikerne har i øvrigt set på de opgjorte tal for konventionel over for økologisk produktion i 2018. Det viser sig, at de konventionelle landmænd fik en højere lønningsevne. Det gjaldt i forvejen for slagtesvinene, men det var nyt, at det gjaldt for hele den overordnede kategori køer, svin og høns.

Her er den tænkelige årsag, at flere danske bedrifter er omlagt til økologi, uden at efterspørgslen er blevet tilsvarende større.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password