fbpx

Stadig færre omkommer ved klimarelateret uvejr

Et nyt videnskabeligt studie viser, at øget velstand er den bedste måde at imødegå konsekvenserne af klimaændringerne.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Et nyt videnskabeligt studie med titlen ”Empirical evidence of declining global vulnerability to climate-related hazards” fremlægger en række fakta om sammenhængen mellem velstand og omfanget af ulykker i forbindelse med voldsomt vejr. Konklusionen er i klart sprog: Jo rigere et samfund er, desto bedre kan det modstå oversvømmelser, orkaner, tørke, voldsom kulde eller hedebølger.

Studiet har undersøgt konsekvenserne af voldsomt vejr i to perioder, 1980-1989 og 2007-2016. Forskerne har med egne ord forsøgt at ”kvantificere dynamikken i forholdet mellem den socio-økonomiske sårbarhed og klimarelaterede begivenheder (hazards)”.

Og resultatet er klart. Antallet af omkomne i forbindelse med klimarelateret uvejr faldt 6,5 gange, og de materielle tab blev 5 gange mindre fra første til anden af de undersøgte perioder.

Resultatet viste også en klar sammenhæng mellem velstand og omkomne/tab. Verden er blevet væsentlig bedre til at klare det voldsomme vejr, fordi den er blevet rigere, altså har haft økonomisk vækst.

Forskerne samlede data fra hele verden vedrørende generelle oversvømmelser, pludselige oversvømmelser, oversvømmelse ved kysterne, kulde-relaterede ulykker, hedebølger, tørker og ulykker forårsaget af vinden (orkaner).

De absolutte tal af omkomne og berørte af katastroferne er steget, fordi befolkningstallet er steget. Men når de nye data sættes i forhold til befolkningens og økonomiens størrelse, er tendensen, at ulykkerne i perioden 2007-2017 rammer langt færre og skader langt mindre end i perioden 1980-1989.

Studiet viser, at fattige lande er langt mere sårbare over for voldsomt vejr end rige lande, og at økonomisk vækst er vejen til at redde flere og mindske omkostningerne, når klimaet ændrer sig.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password