fbpx

Ministre uden konkrete løsninger på dimittend-ledighed

Beskæftigelses- og uddannelsesministrene lovede at stifte et partnerskab om at få unge nyuddannede ind på arbejdsmarkedet. Men intet tyder på, der skal skæres i deres dagpenge.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

Ingen af de tilstedeværende i Folketingets Beskæftigelsesudvalg var i tvivl om problemet. Heller ikke beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, som var kaldt i samråd sammen med sin parti- og regeringsfælle, uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Problemet er, at det går for langsomt med at få nyuddannede ud på arbejdsmarkedet. Samrådet var indkaldt af Venstres Morten Dahlin, der allerede før samrådets start havde lagt en række bekymrende facts op på sociale medier, f.eks. at en person mere end fordobler sin indkomst ved at gå fra SU til dagpenge.

De to ministre påpegede over for Morten Dahlin, at skiftende regeringer havde gjort forskellige ting for at forbedre situationen – for eksempel trainee-ordningen – og at noget yderligere var på vej. Men der er i dag 20.500 fuldtidsledige dimittender på dagpenge mod 8.500 i år 2007. Og hver fjerde dagpengemodtager er på dimittenddagpenge mod hver tiende i 2007.

”Skal vi for alvor løse problemet, skal vi tænke bredere. Derfor har jeg sammen med uddannelses- og forskningsministeren planer om at nedsætte et partnerskab, der netop skal have den opgave. (…) Partnerskabet er stadig på tegnebrættet men formålet er helt klart. Vi skal gøre, hvad vi kan for at få nedbragt ledigheden blandt vores nyuddannede akademikere,” sagde beskæftigelsesministeren og tilføjede, at der dog ikke bliver tale om ”nye store reformer”.

Ane Halsboe-Jørgensen supplerede, at mens vi venter på partnerskabet, kan vi optage endnu flere lærere og pædagoger, ligesom institutioner kan optimere deres indsats.

Liberal Alliances medlem af udvalget, Alex Vanopslagh, ville dog gerne tale om dagpenge.

”Der er jo flere spørgsmål i den her diskussion om, at man kan opleve en indkomstfremgang på 120 procent ved at gå på universitetet og blive arbejdsløs. Nu ved jeg, ministerens parti går meget op i retfærdighed – der er vel også noget uretfærdigt i, at lufthavnsarbejdere i Kastrup skal betale for en, der har læst spatial design and society, for at nævne en af de uddannelser, der har meget høj dimittendledighed. Det andet spørgsmål vil være, om ikke ministeren kan se, at de økonomiske incitamenter halter her.”

Ministeren svarede, at 3F’eren ude i lufthavnen er solidarisk, også i og med han eller hun ved, hvem der først ryger ud i dårlige tider. Hummelgaard var ikke enig i, at svaret var at skære i dagpengene, også i lyset af at færre mennesker vil forsikre sig mod arbejdsløshed, når det ikke kan give så mange dagpenge efter studierne. Derfor ønsker han heller ikke at skære i satsen.

”Jeg tror, uden at sige noget for firkantet, at vi har et forskelligt solidaritetsbegreb,” sagde ministeren.

Flere repræsentanter fra Venstre, blandt andet beskæftigelsesordfører Hans Andersen, erklærede sig skuffede over, at ministeren ikke havde andre og flere bud på løsninger, eller kunne konkretisere partnerskabet på tegnebrættet. Ministeren spurgte retorisk, hvad Venstre havde at byde ind med, og mon ikke Venstre kunne have gjort noget mere, dengang partiet selv var i regering.

Hvorpå ministeren blev venligt irettesat af partifællen Bjarne Laustsen i egenskab af udvalgsformand. Det er ikke meningen, samråd skal gå med modspil tilbage til folketingsmedlemmerne.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password