Ny kulderekord på Grønland

Den amerikanske målestation på Grønland GEOSummit målte -66 grader celsius den 2. januar kl 23:13. DMI vil ikke bekræfte oplysningen, begrundet i at DMI’s udstyr er i uorden. 

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Kulderekorden på Grønland er endnu ikke bekræftet af DMI, Danmarks Meteorologiske Institut. Det skyldes ifølge klimatolog John Cappelen, at DMI’s station på grønlandske Summit ikke har fungeret ordentligt siden 1. januar 2019 på grund af manglende tilsyn og service.

DMI vil med tiden få data fra den amerikanske station, men ”det vil formentlig sikkert først blive engang i februar, så derfor kan jeg ikke kommentere deres målinger lige nu”, skriver klimatolog John Cappelen til Indblik.net som svar på vores henvendelse om de amerikanske rekord-målinger.

Der er imidlertid ingen særlig grund til at anfægte korrektheden af den amerikanske måling. Den amerikanske målestation ligger 3.200 meter over havets overflade midt på Grønland på toppen af indlandsisen og måler året rundt temperaturer og andre data til forskningsformål.

De -66 grader er den laveste temperatur, som nogensinde er målt på Grønland, ikke blot på Summit Station, ikke blot i januar, men overalt på øen til alle tider, man kan kunnet måle.

Oplysningen om kulderekorden på Grønland findes på den amerikanske hjemmeside electroverse.net, som løbende viderebringer data om, hvordan ekstrem kulde optræder i øjeblikket mange steder i verden.

Electroverse.net gør ingen hemmelighed af, at man ønsker at fremlægge de data til brug i klima-debatten, som ikke når frem til de toneangivende medier. Blandt andet de fakta om ekstrem kulde, der optræder mange steder i øjeblikket. men som ignoreres af de medier, som er optaget af den globale opvarmning

En overskrift i denne uge på Electroverse.net lyder:

”25+ steder i Sydaustralien har netop gennemlevet de koldeste dage nogensinde.”

Temperaturen på West Terrace i byen Adelaide nåede kun op på 16 grader i søndags. Det er 13 grader celsius under gennemsnitstemperaturen for denne årstid og er under byens hidtidige bundrekord for januar på 17 grader.

Men det, vi hører om, er skovbrandene omkring storbyen Sydney, hvis omfang i medierne begrundes af det varmere klima.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

2 kommentarer

 • E. Frederiksen Reply

  31. januar 2020 at

  Men det, vi hører om, er skovbrandene omkring storbyen Sydney, hvis omfang i medierne begrundes af det varmere klima. Det omtales slet ikke, at også ildspåsættelse
  har fundet sted adskillige gange, som det har været oplyst fra anden side.

 • Svend Kræmer Reply

  13. februar 2020 at

  I sommeren 2008 var vi rideferie i Sydvest-Grønland. Undervejs traf vi:
  … “a group of graduate glaciology students from the University of Wisconsin who spent the
  summer with their professor in Greenland studying the moves of the Inland Ice Cap and its glaciers
  in relation to the global climate developments. Their report will not be published until another one
  or two years”. (Citat fra min rapport fra turen: http://nortreks.net/report-ice-greenland-jul08.pdf ).
  Vi forstod at grunden til at rapporten ikke kunne publiceres før, var at dens konklusion ikke passede ind i den politske klimadebat med hensyn til den globale opvarmning. Vi kunne selvsagt heller ikke glemme at da norboomraadet Østerbygden blev grundlagt af Erik den Røde for omkring 100 aar siden, var klimaet betydeligt varmere end i dag og at en saakaldt ‘lille istid’ 500 aar senere førte til at nordbobefolkningen forsvandt fra Grønland. Saa da Grønlands ‘Apostel’ Hans Egede 200 aar senere i 1721 ankom til Grønland for at ‘reformere’ norboerne fra katolicismen til protestantismen, fandt han bare inuiter.

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password