Banedanmark får problemer uden Roundup

Hvis ukrudtet får lov at vokse på banelegemet, risikerer Banedanmark, at sporene bliver ustabile – og der er ikke fundet noget virkelig effektivt alternativ til Roundup.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Banedanmark bliver hårdt ramt, hvis ukrudtsmidlet Roundup forbydes efter 2022, hvad der er stor sandsynlighed for. Roundup bruges nemlig i betydeligt omfang til at holde jernbanerne i Danmark fri for ukrudt. Hvis ukrudtet ikke bekæmpes og får lov at vokse, risikerer man, som Miljøstyrelsen formulerer det, ”risiko for nedsat sporstabilitet, sætningsskader og i værste fald afsporing af tog”.

Selvom glyphosat, der er virkestof i Roundup, er et mildt middel, som ikke skader mennesker eller grundvand, tyder en del på, at det alligevel vil blive forbudt på EU-niveau efter 2022. Tilladelsen til at bruge midlet blev kun forlænget til 2022 efter store kontroverser i 2017.

Ing.dk oplyser i en artikel, at Banedanmark bruger 82% af alle de sprøjtemidler, der anvendes af det offentlige i Danmark. Transportminister Benny Engelbrecht (S) har ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet igangsat en analyse, som skal vurdere, hvordan Banedanmark kan nedbringe brugen af Roundup uden at gå på kompromis med trafiksikkerheden.

”Det er nemlig vigtigt for sikkerheden, at man effektivt kan fjerne bevoksning i og omkring jernbanesporene og vejbanerne,” hedder det.

Banedanmark har tidligere forsøgt at finde alternativer til at nedbringe forbruget af Glyphosat. Der har været gjort forsøg med vanddamp, termisk afbrænding, infrarød stråling, myresyre og hvidløgssaft. Men ingen af metoderne har vist sig tilstrækkeligt effektive.

Transportminister Benny Engelbrecht siger i et skriftligt svar til Folketinget den 6. december: ”Anvendelse af sprøjtegift er altså på nuværende tidspunkt et nødvendigt onde for at opretholde trafiksikkerheden.”

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

2 kommentarer

  • Göran Bergström Reply

    11. december 2019 at

    Det ser ud til at du henter dine informationer vedrørende glyfosat fra industrien. Det er gamle slidte løgne som vi må holde op med at bruge!

  • Claus Hansen Reply

    11. december 2019 at

    Gøren ser ud til ikke at vide noget om emnet

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password