Danmark får ros i ellers kritisk FN-rapport

Der er for meget gang i olieproduktionen til at nå Paris-aftalens klimamål. Det viser en rapport fra FN, der i samtidig roser Danmark for at give færre tilladelser til efterforskning og boringer efter olie, gas og skifergas.

Af Thomas Funch, tbf@indblik.net

I FN-rapporten “Production Gap Report” er der rosende ord til Danmarks klimapolitik. Mens andre olieproducerende lande ifølge rapporten har opjusteret olieproduktionen, har Danmark sat en stopper for olie- og gasefterforskning på land.

Det var den nu tidligere energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der i februar 2018 besluttede at stoppe for at udstikke tilladelser til boringer på land. I over 80 år er der ikke gjort kommercielle fund, lød det i en pressemeddelelse.

FN-rapporten konkluderer, at Paris-aftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader ikke kan lade sig gøre med den nuværende produktion af olie og gas. Men dansk olie og gasproduktion er den mest CO2-venlige i verden.

Bedre for miljøet med dansk olieproduktion

Et studie fra Stanford University udgivet i magasinet Science i 2018 konkluderede, at Danmark er det land, der udleder mindst CO2 i sin olieproduktion. Derfor vil der være en øget klimabelastning i forhold til FN’s udregninger, hvis Danmark i fremtiden skal importere olie og gas fra andre lande.

Allerede i 2017 beskrev Energistyrelsen, at Danmark ville gå fra at være en eksportør af olie til at blive importør. Det skyldes, at olieproduktionen blev nedskrevet med 8% sammenlignet med året før.

Et stop for olieboringer i fremtiden vil derfor betyde en endnu højere import af olie, der stammer fra mindre klimavenlige lande.

Hvad skal der ske med Nordsøen?

Det sidste sted,, Danmark har en olieproduktion, er i Nordsøen, men dens fremtid er usikker. Klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) afventer i øjeblikket en analyse, der skal ligge til grund for hans beslutning om, hvorvidt den 8. udbudsrunde til udvinding af olie og gas i Nordsøen skal fortsætte.

Analysen skulle ifølge ministeriet være lige på trapperne, og en udmelding vil formentlig komme inden jul.

I 2018 tjente den danske stat 8 milliarder på olieproduktionen i Nordsøen.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password