Nettet strammes om Facebook

Amerikanske politikere ønsker at bryde Facebooks monopolstatus. Det sker, efter medier har afsløret, at SoMe-giganten har brugt brugerdata i forhandlinger med eksterne app-udviklere, samtidig med at firmaet udadtil har fortalt, at det vil beskytte denne data.

Af Signe Dahl, signe@indblik.net

Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders mener, at tiden nu er kommet til at bryde Facebook op.

Facebook has incredible power over the economy and our political life. It harvests the data of 228 million Americans and, over and over, uses this sensitive information in dangerous ways. What we need is vigorous antitrust action and to break Facebook up,” skrev senatoren fra Vermont på Twitter.

7.000 sider i søgelyset
Sanders’ udfald kommer, efter NBC News berettede om lækkede dokumenter, der viser, hvordan Facebook har brugt brugerdata i forhandlinger med eksterne app-udviklere. Det har firmaets ledelse gjort, samtidig med offentligt at proklameret, at man vil beskytte disse data.

Interne dokumenter på i alt næsten 7.000 sider – der omfatter mails, chats, præsentationer – står nu til rådighed for offentligheden, der gerne vil vide, hvordan Facebook bruger de indsamlede data. Samlet set viser dokumenterne ifølge NBC News, hvordan Facebooks ledelse benyttede Facebooks brugerdata – herunder information om venner, forhold og foto – til at få bedre aftaler med sine samarbejdspartnere.

Skurkagtig adfærd
I ét tilfælde gav Facebook Amazon specialadgang til brugerdata, fordi Amazon købte annoncer på Facebook. I et andet tilfælde blev app’en MessageMe afskåret fra adgang til data, fordi den var blevet for populær og i stand til at konkurrere med Facebook. Samtidig planlagde Facebook at fortælle offentligheden, at disse handlinger var en måde at beskytte brugernes privatliv på.

Facebooks strategi for at få kontrol over markedet fik én Facebook-medarbejder til at sammenligne firmaet med skurkene fra Game of Thrones, mens en anden ansat beskrev metoden som “sort of unethical”.

Undersøgelse sat i gang
Lækagen kommer i kølvandet på, at over 40 statsadvokater, under ledelse af Letitia James fra New York, har igangsat en antitrust-undersøgelse af Facebook.

Flere kommentatorer mener nu, at Facebook både kan og skal brydes op.

Der er nogle praktiske, men ikke uoverkommelige problemer med at bruge anti-trust reguleringen mod eksempelvis Amazon. Men Facebook kunne man bare lukke ned, og verdenen ville blive et meget bedre sted, mener Ryan Cooper fra magasinet The Week.

Samtidig tweetede Matt Stoller fra Open Markets Institute: “As I have been saying the privacy frame is bullshit. Facebook is all about criminal behavior to monopolize ad money.”

Røverbaroner
Også Bernie Sanders’ kollega, senator Elizabeth Warren har planer om at bryde Big Tech op. Planerne omfatter Facebook, Amazon og Google.

Warren kalder techgiganternes direktører for ”røverbaroner” – en betegnelse for de succesrige amerikanske kapitalister, der under USA’s industrielle revolution i anden halvdel af 1800-tallet forsøgte at kontrollere produktionen.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password