fbpx

Vindenergiselskab vildleder skolebørn om klima

Ørsted har sammen med WWF udformet populært undervisningsmateriale til 0. og 1. klasserne i folkeskolen. Men materialet indeholder misvisende påstande om klimaforandringer, bekræfter to eksperter til Indblik.net.

Af Signe Dahl, signe@indblik.net

Ørsted vil gerne erstatte frygt med viden og optimisme i nyt undervisningsmateriale til 0. og 1. klasser, som er udarbejdet i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden. Her skal børnene for eksempel diskutere, hvilket verdensmål er vigtigst, og hvorfor det er så vigtigt. Til sidst kan de få diplomet med teksten ”Vores hjem er et fantastisk sted – og du er en klimahelt!”

Materialet indeholder imidlertid vildledende information om klima. For eksempel kan børnene få at vide, at polardyrene har svært ved at finde et hjem og finde føde.

”Et af de områder, der er hårdest ramt, er ved polerne, hvor temperaturstigningerne bevirker, at isen smelter. Det betyder, at mange af polardyrene har svært ved at finde et hjem og finde føde (…). Mange af børnene har sikkert allerede set billeder af isbjørnen, der mister sin isflage,” som der står i lærervejledningen. 

Isbjørne trives
Den canadiske zoolog Susan Crockford har imidlertid dokumenteret, at isbjørnebestanden er i fremgang. Isbjørneforskerens nye bog ’The Polar Bear Catastrophe That Never Happened’ viser, at isbjørnene trives – de er fede, sunde og formerer sig godt – på trods af reduktionen af havisen på Nordpolen.

”Isbjørne har endnu ikke taget skade af reduceret sommerhavis, som efter sigende skulle være forårsaget af klimaforandringer. Populationen af isbjørne er sund, og de er godt fordelt overalt i deres traditionelle område,” oplyser Susan Crockford på en mail til Indblik.net.

”Frygten for deres fremtidige velbefindende baserer sig på forudsigelser om, at reduceret overlevelse formodes at være uundgåeligt, hvis sommerhavisen faldt til 42% af niveauet for 1979 (hvilket forventes at ske i 2050). Men disse havis-niveauer blev nået i 2007 og har været stort set på samme niveau siden. På trods af denne pludselige nedgang i sommerhavis er isbjørnenes antal højere nu, end de har været i 50 år. I 2015 estimerer den officielle IUCN Red List 22.000-31.000, og der er sandsynligvis flere,” tilføjer hun og henviser til sin blog.

En klode er nok
Skolebørn, der bekymrer sig om isbjørnene, skal altså finde noget andet at bekymre sig om, og der er masser af muligheder i Ørsteds og WWF’s klassesæt. Her fremgår det også, at vi har brug for 4,2 jordkloder, hvis alle skulle leve som os. Men dette er tilbagevist af flere forskere.

”Vi hører ofte fra WWF historien om, at mennesker udnytter alt for meget af klodens ressourcer, og at vi har brug for næsten fem planeter, hvis alle mennesker skulle have amerikansk levestandard. Men dette bygger på en analyse, der er næsten helt forkert,” siger Bjørn Lomborg til Indblik.net.

”Dette bygger næsten udelukkende på, at de hævder, vi skal holde CO2-indholdet i atmosfæren konstant, og at dette kræver, vi skal plante skov for at optage de nuværende CO2-udledninger. Eftersom vi udleder så meget, så kræver det op til fem planeter med skov. Dette er oplagt en karikatur,” forklarer Bjørn Lomborg, der for to år siden beskrev, hvorfor ’det økologiske fodaftryk’ er en forkert målemetode.

Herudover henviser Lomborg til to andre artikler med pointen, at det økologiske fodaftryk er en forkert måde at måle bæredygtighed på, og at miljøvidenskaben er nødt til at finde en anden metode, hvis den vil tages seriøst.

Indblik.net | Vindmølleproducent vildleder skolebørn om klima
Vindenergiselskabet Ørsted vildleder børnene, når man skriver, at isbjørnene har svært ved at klare sig på grund af klimaændringerne. Foto: Ørsted

Energiproducent fastholder
Det fremgår ikke af Ørsteds materiale, at klimaet altid har ændret sig, ligesom der heller ikke er noget information, der taler imod Ørsteds eget produkt, vindenergi. Men Ørsted afviser, at der er noget problematisk i materialet.

”Undervisningsmaterialet, som Ørsted og Verdensnaturfonden står bag, er udviklet af dygtige og rutinerede undervisningsmaterialeforfattere og får ros af fagfolk. Sammen med lærernes store interesse gør det os trygge ved, at det er godt og kærkomment materiale, der kan give børnene et sprog omkring klimaet, som er i øjenhøjde, så vi hjælper med til at undgå klimaangst,” meddeler Filip Engel, vicedirektør i Ørsted, til Indblik.net.

”På landsplan er der flere end 70% af de danske grundskoler, der har bestilt klimaklassesættene. Vi har sammen med Verdensnaturfonden gjort opmærksom på, at materialet kunne bestilles i magasinet Folkeskolen og på sociale medier før sommerferien,” tilføjer han.

Materialet er sendt ud til flere end 60.000 børn i de danske folkeskoler.

Opdatering, 9. november 12.30: Rubrikken er rettet for at afspejle, at Ørsteds produkt er vindenergi og ikke vindmøllerne i sig selv. 

 

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

3 kommentarer

 • Morten Reply

  8. november 2019 at

  Ørsted er ikke vindmølleproducent. Ørsted er et energiselskab, hvor den danske stat er hovedaktionær. Det gør bestemt ikke historien bedre – men kan vi læsere ikke udbede os lidt bedre research og indsigt? vh Morten

  • Redaktionen Reply

   9. november 2019 at

   Kære Morten

   Du har selvfølgelig ret, og vi har nu rettet rubrikken. Tak for vågenheden.

   Mvh. Morten O./Indblik.net

 • Jens Hintze Reply

  8. november 2019 at

  Ørsted burde i sagens natur bekymre sig omkring det klimamæssige fodaftryk af vindenergi som de så massivt opfører og driver over snart sagt hele verden. Allerede nu kan man registere 25 % fald i middelvinden på den nordlige halvkugle over de sidste fire årtier helt i tråd med udbygningen af den grønne omstilling. De har jo konstateret af den er gal, hvilket kommer til udtryk i sidste uges nedjustering fra Ørsted, der bygger på fald i den indkomne vind og skyggevirkning i forhold til nabomøller nedstrøms i forhold til vindparker. Vi mangler metrologernes vurdering af den klimamæssige betydningen af faldet i vindhastigheden, der jo kan registreres rund om hele kloden og ligeledes i forhold til betydningen for nedbørsmængder og fordelingen af disse. Når vejssystemer møder markant højere ruhed i landskabet må de nøsvendigvis forsinkes og nå at afgive mere nedbør og ligeledes vil bygeskyer, der løftes over en langsom luftmasse formentlig have større tilbøjelighed til at afgive nedbør. Samtidig giver den reducerede vindhastighed mindre afkøling af jordoverfladen, hvilket sammen med forøget opholdstid for atmosfærens overfladelag over land må føre til markant højere temperaturer. Senest har vi set problemer i Indien grundet smok bla. forårsaget af markafbrænding kombineret med mangel på vind. I Indien er der registreret et fald i monsunvinden på 9 % over de sidste to årtier samtidig med at den installerede vindkraft er forøget 1000 % svarende til 7 gange kapaciteten i Danmark, jeg mener også der har været rapporteret meget høje temperaturer sommeren igennem.

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password