Landmand stævner staten om efterafgrøder

Bæredygtigt Landbrug tager del i en ny retssag mod Landbrugsstyrelsens håndtering af efterafgrøder. En sejr vil få betydning for flere sager, siger foreningen.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

Gik det juridisk rigtigt til, da landmand Peter Eliassen fik underkendt sine efterafgrøder? Ja, mener Landbrugsstyrelsen. Nej, siger landmanden selv og får støtte af Bæredygtigt Landbrug til at gå i retten.

Sagen stammer fra 2017, hvor Peter Eliassen såede sine MFO-efterafgrøder, en blanding af olieræddike og honningurt i august, inden såfristen udløb. Men på inspektion i september samme år mente Landbrugsstyrelsen, at honningurterne ikke spirede korrekt langs læhegnene. Derfor blev Peter Eliassen trukket 70.000 kroner.

”Jeg synes virkelig, det er uretfærdigt, at vi får trukket støtten, når vi har gjort alt, hvad vi kunne for at leve op til reglerne,” sagde Peter Eliassen til landbrugsavisen.dk i 2018 og skrev en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det nye er, at nævnet har meddelt, at sagen måske først bliver afklaret så sent som 2021. Derfor har Eliassen og Bæredygtigt Landbrug nu besluttet, at de vil stævne styrelsen. Ikke kun for 70.000 kroners skyld, men også fordi en eventuel sejr i retten vil have betydning for andre landmænd.

”Denne sag er uhyre vigtig, fordi vi ikke kan acceptere, at man som landmand sår de rigtige MFO-efterafgrøder inden for fristen – og så alligevel skal frygte et betydeligt økonomisk tab. Min forventning er, at Landbrugsstyrelsen kommer til at genoptage en del sager, hvis vi får medhold i denne sag,” siger Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

1 kommentar

  • Otto Kjærgaard Reply

    30. oktober 2019 at

    Efterafgrøder er en rigtig god idé forudsat de er sået rettidigt og er veletableret, men såningen skal for det første ske på det tidspunkt, hvor mange landmænd i forvejen har allermest travlt og vejret må heller ikke drille, når efterafgrøderne er sået. Det er en pligt man har, hvor mange faktorer, som man ikke selv er herre over, kan ødelægge det hele.
    Jeg har personlig valgt at tage en ekstraomkostning og så mange flere efterafgrøder end jeg skal, så jeg har en reserve, jeg kan overføre til næste år, hvis, det går galt. ikke alle har den mulighed, det skal passe ind i sædskiftet.

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password