fbpx

USA’s regering satser igen på kernekraft

Mindre og decentrale kraftværker bliver omdrejningspunktet for et stort offentligt-privat projekt i USA.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Det amerikanske energiministerium, Department of Energy, forpligter sig nu til at genoplive og revitalisere landets kernekraft-industri. Det fastslår USA’s vice-energiminister, Dan Brouilette, i en artikel, energiministeriet har offentliggjort.

Det er en overraskende nyhed, efter at kernekraft-udviklingen i USA i en årrække nærmest har været på vågeblus. Det har den stort set været, siden de demokratiske præsidenter Jimmy Carter og Bill Clinton lukkede ned for offentlig forskning og udvikling i kernekraft på grund af den store folkelige modstand dengang. Men moderne kraftværker er små og modulopbyggede og meget billigere end de kendte store kraftværker, som i dag bygges med russisk og kinesisk teknologi.

I artiklen fastslår Dan Brouilette, at ”der i dag er flere end 50 amerikanske virksomheder, som udvikler avancerede teknologier, der vil gøre kernekraft mere effektivt og billig at bygge og drive. Der ligger en utrolig mulighed for os til at tage førerskabet på det globale marked. Hvis vi kan, vil det i den sidste ende føre til nye job, lavere (CO2-)udledning og endog en stærkere økonomi i USA.”

Energiministeriet har de seneste to år investeret 170 mio. dollars (1.161 mio. kr.) for at fremskynde udviklingen af avanceret kernereaktor-teknologi. En lille, modulbaseret reaktor ventes at gå i forsøgsdrift i 2026 på Idaho National Laboratory. Men allerede i 2023 forventer Dan Brouilette, at energiministeriet sammen med forsvarsministeriet kan demonstrere en micro-reaktor, som virker.

Kerneenergi på fjerne steder
”Sådanne små, transportable, fabriksfremstillede systemer kan sikre den robusthed og pålidelighed, der skal til for at skaffe energi til fjerntliggende militære enheder,” sagde viceenergiministeren og tilføjede, at forskellige typer avancerede micro-reaktorer – som staten støtter udviklingen af – også vil kunne bruges som sikre kraftværker på eksempelvis hospitaler og ved nødhjælpsoperationer.

På energiministeriets liste over projekter findes også udviklingen af en såkaldt smeltet salt-reaktor. Det er interessant, set med danske øjne, da vi herhjemme har to start-up-virksomheder, som netop beskæftiger sig med at udvikle en lille smeltet salt-reaktor, som kan være i en container, fremstilles på samlebånd, og let transporteres rundt i verden. Brændstoffet i reaktoren er thorium. De to virksomheder er Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password