fbpx

Data i stedet for følelser: Brandene i Amazonas havde normalt omfang

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

I flere uger her i sommer var langt de fleste medier over hele verden fyld med reportager om brande i Amazonas regnskov. Der var sidevis af spekulationer om deres voldsomme omfang og betydning for klimaet. Endog Frankrigs præsident Emmanuel Macron udtrykte bekymring, og tilbød Brasilien midler til at bekæmpe brandene med. Tilbuddet blev så til gengæld betragtet som en fornærmelse af Brasiliens præsident Jair Bolsanoro. Og blev ikke accepteret.

Nu foreligger der målinger af brandenes reelle omfang. De er foretaget af USA’s rumfartsorganisation NASA og baseret på satellit-observationer. Og det hedder ordret i analysen (indblik.nets oversættelse):

Til og med den 16. august viser NASAs satellit-data, at den totale antal brande (fire activity) i hele Amazonas området har varet tæt på gennemsnitsniveauet over de seneste 15 år. (Amazonas dækker områder i Brasilien, Peru, Colombia og dele af andre lande.) Selv om brand-aktiviteten ser ud til at ligge over gennemsnittet i (del)staterne Amazonas, og Rondonia, har den indtil videre været lavere i Mato Grosso og Para. Det viser estimaterne fra Global Fire Emissions Database, som er et forskningsprojekt, som samler og analyserer NASAs data.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password