Svensmarks klimateori støttes af japansk forskning

Den danske forsker, astrofysiker Henrik Svensmark, har i en række undersøgelser vist, at der er en kobling mellem solens aktivitet, den kosmiske stråling, dannelsen af skyer på jorden og dermed klimaets udvikling.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Tilhængere af Svensmarks såkaldte solteori mener, at klimaændringerne ikke alene er skabt af menneskenes CO2 udledning, men at naturens egne kræfter også spiller en væsentlig rolle.

Svenskmarks teori får nu støtte af et japansk forskerhold fra Kobe Universitet, som har analyseret den seneste geomagnetiske polvending, som fandt sted for 780.000 år siden. (det er en situation, hvor jordens magnetiske syd og nordpol bytter plads i forhold til hinanden) I denne forbindelse faldt jordens magnetfelt til mindre end en fjerdedel, mens den kosmiske stråling steg med 50 procent.

Det medførte en massivt skydække på jorden og et temperaturfald på 2-3 grader celsius.

Derfor konkluderer studiet, som er offentliggjort i Scientific Report (Refereret af Global Warming Policy Forum) at de kosmiske stråler kan forstærke dannelsen af lavtliggende skyer eller øge det globale skydække, hvad der i den sidste ende fører til afkøling af jordens atmosfære.

Professor Masayuki Hyodo fra Kobe Universitet siger: “Det Internationale klima panel (IPCC) har diskuteret skydækkets betydning for klimaet i sine vurderinger, men fænomenet er aldrig medtaget i forudsigelserne på grund af en manglende forståelse af den fysiske mekanisme.”

“Dette studie giver IPCC en mulighed for at gentænke skyernes betydning for klimaet. Når den kosmiske stråling stiger, så stiger skydækket, og når den kosmiske stråling falder, så falder skydækket, så klima-ændringerne kunne meget vel være forårsaget af en omvendt paraplyeffekt”, siger Masayuki Hyodo.

Ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få ubegrænset og gratis adgang til alle nyheder på Indblik.net
Jeg accepterer, at Indblik.net må sende mig nyhedsbreve, og accepterer ligeledes Indblik.net's privatlivspolitik og brug af data.

1 kommentar

  • Hans Henrik Hansen Reply

    7. december 2019 at

    “Det medførte en massivt skydække på jorden og et temperaturfald på 2-3 grader celsius” – kan vi høre lidt om, hvorledes de ‘målte’ (/rekonstruerede) skydækket for 780.000 år siden??

Efterlad en kommentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password